Be a local Changemaker | Culture version

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

     

     

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο (19 & 20 Μαΐου) πραγματοποιήσαμε το δεύτερο εργαστήριο “Be a local changemaker”, πάνω στη θεματική της κουλτούρας, με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορ. Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ).

Μαζί μας βρέθηκαν πάνω από 20 νέοι συμμετέχοντες οι οποίοι ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. Το ενδιαφέρον τους για τα δρώμενα και τις εξελίξεις στην τοπική τους κοινωνίας, ενίσχυσε το κλίμα συνεργασίας του εργαστηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα. Όσο οι ενεργοί πολίτες είναι ενήμεροι για τις γενικότερες κοινωνικές συνθήκες και αναζητούν ένα καινοτόμο περιβάλλον για να ζήσουν, να σπουδάσουν, αλλά και να εργαστούν, τόσο και δράσεις σαν αυτές παίρνουν αξία, καθώς διαμορφώνουν ένα φιλικό και γόνιμο έδαφος για συζητήσεις και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, μελετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εκφάνσεις της κουλτούρας εν έτη 2018, η σχέση της κουλτούρας με την εργασία και οι δεξιότητες που εξελίσσουν την εργασιακή κουλτούρα. Εν τέλη τι είναι κουλτούρα; Τα ήθη και τα έθιμα; Ο τρόπος συμπεριφοράς; Η συνεργασία; Επιπλέον, το εργαστήριο ενισχύθηκε από παρουσίες ενεργών ομάδων της πόλης (όπως π.χ οι Los Lampicos και των παιδιών εν δράση (kids in action), καθώς και από αξιόλογους μέντορες όπως ο κος Βάσσος Κωνσταντινίδης – ιδρυτής της inart, η κα Στελλίνα Τρωιάνου μέλος της ΠΕΕΒΕ και ο κος Νίκος Πέντζος, πρόεδρος της ΖΑΝΑΕ.

Συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα, αναπτύξαμε τον κοινωνικό, ανθρωπιστικό άξονα της έννοιας «κουλτούρας». Εξερευνώντας το τι σημαίνει κουλτούρα εν έτει 2018 στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες κατέληξαν πως η κουλτούρα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή φυλετική ή θρησκευτική διαφορά των ανθρώπων. Κουλτούρα είναι ο τρόπος διασκέδασης, τα έθμια και το φαγητό, είναι πολυσύνθετη και εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα την ιστορία, την νοοτροπία, τη γλώσσα, την αντίληψη και την γεωγραφία ενός τόπου, αλλάζει ακόμη και αναλόγως τα μέσα που χρησιμοποιεί η κοινότητα, π.χ παραδοσιακά ή σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη λόγω ανάπτυξης τεχνολογιών, επιστήμης και γνώσεων. Ακόμη και τα στερεότυπα μιας πόλης αναδεικνύουν σε έναν βαθμό την κουλτούρα του τόπου. Όλοι έχουμε ακούσει ότι στη Θεσσαλονίκη όλα είναι «χαλαρά», ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει πάντοτε.

Την δεύτερη μέρα, μέσα από τις δραστηριότητες ερευνήσαμε θεματικές της Εργασιακής Κουλτούρας, όπως για παράδειγμα το πως θα πρέπει να λειτουργεί ιδανικά ένας επαγγελματικός χώρος, ποια στοιχεία κουλτούρας αναδεικνύονται μέσα από αυτές τις καλές πρακτικές, αλλά και τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας μέσα στο περιβάλλον εργασίας, ώστε να ωθήσει την ιδανική εργασιακή κουλτούρα.

Στην ερώτηση «Πως εκφράζεται η κουλτούρα στον εργασιακό χώρο;», λάβαμε διάφορες απαντήσεις, όπως:
 Μισθός
 Ασφάλεια
 Ισορροπία απαιτήσεων / Ισότιμη αντιμετώπιση υπαλλήλων
 Εκπαίδευση υπαλλήλων
 Ταξιδια (προσωπικό)
 Καλές πρακτικές
 Ευγένεια
 Αυτοπεποίθηση
 Γενικοί κανόνες
 Ωράριο
 Ανοιχτός διάλογος
 Πρωτοβουλίες/Κίνητρο/Επιβράβευση
 Προσιτό περιβάλλον
 Ομαδικότητα
 Ownership/Όραμα
 Ενσυναίσθηση/κατανόηση
 Team bonding
 CSR
 Εμπιστοσύνη
 Διαχείριση αποτυχίας

 

Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τέσσερεις θεματικές:

α) Μισθός,

β) Ισορροπία απαιτήσεων/ Ισότιμη αντιμετώπιση υπαλλήλων,

γ) Εκπαίδευση υπαλλήλων και

δ) Κίνητρο πρωτοβουλίες επιβράβευση

Είναι ιδιαίτερα όμορφο να παρατηρήσει κανείς, ότι από τις απαντήσεις που δόθηκαν, τα περισσότερα εμπεριέχουν τις έννοιες και τις αξίες του αλληλοσεβασμού και της ομαδικότητας, της συνεχής ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης, ακόμη και όταν η ομάδα έρχεται αντιμέτωπη με κάποια αποτυχία. Για εμάς είναι σημαντικό, στους καιρούς που διανύουμε, ολοκληρώνοντας κάθε εργαστήριο μας, να παρέχουμε γνώση, εργαλεία αλλά πρωτίστως ένα περιβάλλον διάδρασης στους συμμετέχοντές μας, οι οποίοι μας ανταποδίδουν με τα πιο δυναμικά σχόλια:
«Σκεφτόμουν μετά το πέρας του εργαστηρίου, ότι τα πάντα είναι μια μάχη ιδεών! Ότι όσο βαθιά και αν το έχεις ψάξει μέσα σου, πρέπει πάντα να συζητάς υπομονετικά και ανοιχτόμυαλα με τους πάντες, κάθε μέρα. Γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, μπορεί να το κάνει κάποιος με χειρότερες ιδέες Οπότε όλοι με τον τρόπο μας, στις δουλειές μας και στα hobby μας, μαχόμαστε για τις καλές ιδέες, ώστε να εξαπλώνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και αυτό που κάνετε σαν Youthnest είναι από τους πιο άμεσους τρόπους να διαδοθούν σωστές ιδέες.»

 

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για το @Urban workshop !

Close Menu
en_USEnglish
elΕλληνικά en_USEnglish