“Be a local Changemaker Vol.I”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

“Be a local changemaker” ή διαφορετικά «γίνε φορέας τοπικής αλλαγής»! 

Mε το συγκεκριμένο διήμερο εργαστήριο θελήσαμε να δώσουμε σε νέους της Θεσσαλονίκης την κινητήρια δύναμη που αναζητουσαν για να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να βρουν έναν ακόμη λόγο να παραμείνουν στην πόλη τους! Με το «be a local changemaker» αποδείξαμε πως ο καθένας μπορεί να αποτελέσει φορέα κοινωνικής αλλαγής, αναλύσαμε ορισμούς και παρουσιάσαμε εργαλεία που είναι ικανά να βοηθήσουν οποιονδήποτε επιθυμεί να αξιολογήσει και να υλοποιήσει μια ιδέα στον τόπο του, τη Θεσσαλονίκη.

Με περισσότερους από 80 συμμετέχοντες, 2 μέντορες, 9 ομιλητές, 2 πανελ συζητήσεις και 6 διαδραστικές συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων περάσαμε ένα δημιουργικό διήμερο workshop και φέραμε σε επαφή ενεργούς νέους της πόλης. Συγκεκριμένα την πρώτη μέρα: οι μέντορές μας Yannis Bouda και Βιολέττα Τσιτσιλιάνη παρουσίασαν τις δικές τους «Changemaking» ιστορίες, προκλήσεις αλλά και επιτυχίες! Οι συμμετέχοντες είχαν έπειτα την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να λύσουν προσωπικές απορίες. Στη συνέχεια, αναλύθηκε η Θεσσαλονίκη ως περιβάλλον δράσης και εξετάσθηκαν οι ευκαιριες και αδυναμίες της πολης. Με ποιον τρόπο βοηθάει η πόλη τους νέους να πραγματοποιήσουν τις κοινωνικές αλλαγές που οι ίδιοι επιθυμούν να φέρουν; Πως θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο δυναμικό από καταρτισμένους νέους και φοιτητές, καθως το γεωγραφικό της σημείο ώστε να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες των νέων; Από την άλλη πλευρά, σε τι υστερεί ή τι θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα στον τόπο μας; Είναι η κρίση μια ευκαιρία για τους νέους της πόλης; Αυτά τα ερωτήματα και πρωτότυπες ιδέες  αναλύθηκαν στο 1ο πάνελ του workshop. Μαζί μας ήταν οι ομιλητές: Αργυρώ Μπαράτα, Ευθύμιος Σαββάκης, Βαγγέλης Νομικός, Παναγιώτης Μεταλλινός, Βασιλική Σουλτάνη

Την δεύτερη μέρα εστιάσαμε στα skills και τα competences που πρέπει να έχει κάθε changemaker. Τι χρειάζεται ένας Changemaker για να είναι αποτελεσματικός; Πώς μπορεί να αποκτήσει κάποιος αυτά τα χαρακτηριστικά; Ακόμη, είδαμε και τις δεξιότητες του μέλλοντος όπως το πως να είσαι αυθεντικός, πως να λύνεις περίπλοκα προβλήματα, πως να βρεις τον δικό σου τρόπο να μαθαίνεις σε ενα συνεχώς μεταβαλόμενο περιβάλλον, πως φτάνεις σε ένα επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης και άλλα πολλά! Αφού αναλύσαμε τον ίδιο τον changemaker, τα χαρακτηριστικά, τις δεξιότητες, το περιβάλλον του, ασχοληθήκαμε σε ένα πρώτο επίπεδο με πρακτικά εργαλεία τα οποία βοηθούν στην υλοποίηση μιας ιδέας. Εργαλεία, όπως το design thinking και το double diamond δομούν την σκέψη και την δράση μια ομάδας ανθρώπων, με τρόπο αποτελεσματικό. Προκειμένου να δοκιμάσουμε το πρώτο στάδιο εργαλείων, όπως το desgin thkinking, δηλαδή το δομημένο idiation, χωρίστηκαν οι συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες ενδιαφέροντος με τις εξής θεματικές: Αστική Παρέμβαση, Πολιτισμός και Εκπαίδευση. Η κάθε ομάδα εξέτασε ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στην θεματική τους και στην πορεία επέλεξε την πιο σημαντική πρόκληση. Ακόμη, συζητήθηκε η επίδραση που θα είχε η επίλυση αυτής της πρόκλησης, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το εργαστήριο έκλεισε με το 2ο πανελ με τον κ. Γιουτίκα Κωνσταντίνο, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Πέγκα Σπύρο- αντιδήμαρχο Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Μοναστηρίδη Πρόδρομο-Υπεύθυνος Επικοινωνίας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στόχος ήταν να θέσουν οι θεσμικοί φορείς την ανάγκη που υπάρχει για πρωτοπόρες ιδέες, εργατικούς ανθρώπους και η δυνατότητα αντίστοιχης στήριξης των πρωτοβουλιών από τους θεσμικούς φορείς της πόλης.

Περισσότερα για τις θεματικές αυτές θα μάθετε στα επόμενα εργαστήριά μας!

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για το @Urban @Educational & @Cultural workshop που ήδη προετοιμάζονται!

 

 

 

Close Menu
en_USEnglish
elΕλληνικά en_USEnglish